måndag 4 februari 2008

Ljudet av musik

En svensk version av britiska The Wire skulle man kunna kalla nättidningen Sound Of Music. Experimentell musik från i stort sätt alla genrer. Improviserat, jazz, elektroniskt, konstmusik, skev rock mm. Allt i en enda stor röra.
I senaste numret skiver Thomas Millroth en krönika om att "Ett skivkonvolut kan vara något annat än en påse för låtar". Att man skulle kunna göra omslaget till ett konstverk i sig.
Tidigare skulle ju skivköparen fastna för en smaskig bild i affären. Numera finns knappt några sådana butiker. Det mesta sker via nätet. Jag tänker inte på nerladdning, utan på den anledning fodralen blivit för att beställa skivorna i stället. Småetiketternas antal är nog större än någonsin. Upplagorna är ofta obetydliga (vilket kallas för limited edition, men egentligen går det inte att sälja fler än 400-500!). Ofta kan de kallas Artists´ Records. Jag vill inte säga samlarobjekt; CD:n har inte riktigt den statusen ännu. Men det skall bli en helhetsupplevelse av musiken och det konstverk som omsluter den.
Sound Of Music känns som ett bra kompliment till en annars ganska tunn svensk musiktidningsmarknad. Det finns inte så många andra tidningar för den här musiken så dom hjälper verkligen till att fylla ett ganska stort tomrum.

Inga kommentarer: