måndag 24 mars 2008

Jazzkatt, en kvinna?

Efter att nomineringarna till P2 pris Jazzkatten offentliggjorts har det blivit en hel del diskussion. Nomineringarna bestod nämligen av total mansdominans. 19 av 20 av de nominerade bestod av manliga artister. Vilket inte är speciellt representativt för den svenska jazzscenen. Endast bandet Paavo med de fantastiska Cecilia Persson och Sofia Järnberg i spetsen hade lyckats ta sig in på listan. P2 har nu tagit åt sig av kritiken och kommer se över nomineringsprocessen till nästa år. En av anledningarna till de övervägande manliga nomineringarna skulle kunna ha att göra med att juryn består till stor del av män. Vilka som dock sitter i juryn tycks inte P2 vilja berätta.
Lena Åberg-Frisk på Fasching påpekar att det inte bara är kvinnor som fattas på listan utan att det även handlar som vilken stil man har. Internationellt erkända artister som Mats Gustafsson (som har hamnat på Down Beats lista över årets barytonsaxofonister) och Sten Sandell hamnar heller inte på listorna. Slutsatsen man kan dra av detta är att det är en ganska inskränkt jury som går i samma fotspår som dom alltid gjort. Vilket är ett problem för en större del av jazzsverige. Det verkar vara svårt att se utanför det invanda och hitta nya vägar. Någonting som ovan nämnda Mats Gustafsson ofta får känna av då det är svårt att få spelningar i Sverige. Men med föreningar som Impra som vågar (och orkar) ta tag i problemen så tror jag att det finns en ljus framtid för den svenska jazz och improvisationsscenen. Bara en sån sak att Wildbirds & Peacedrums fick årets Jazz i sverige pekar åt rätt håll.

Läs mer i Etc, DN och på P2.

Alla nomineringar till jazzkatten.

Föreningen Impra har gjort en egen nomineringslista för att beslysa att det finns en hel del bra kvinnliga jazzmusiker i landen. En lista som är minst lika bra som den som P2 har tagit fram:

Årets nykomlingar
Lena Swanberg
Christina Gustafsson
Mariam Wallentin

Årets kompositör/arrangör
Sofia Jernberg
Rigmor Gustafsson
Lina Nyberg

Årets jazzmusiker
Lisa Ullén
Lindha Kallerdahl
Birgit Lindberg

Årets jazzgrupp
Amanda Sedgwicks Delightness
Karin Hammar band
Paavo

Förtjänar mer uppmärksamhet
Martina Almgren
Ebba Westerberg
Joakim Milder


Ett tips för den som är i närheten av Stockholm är Swedish Jazz Celebration den 2-5 April.

1 kommentar:

Anonym sa...

lart mycket